не повече NetWare – сега какво

Ако сте като мен, вие сте бил фен на NetWare от доста време. The стабилност, надеждност и сигурност са били страхотно. Но както всички знаем, Novell ще създаде една епоха към своя край, като се преустанови подкрепата за NetWare.

Защо? Най-основната причина е, че NetWare е 32-битова операционна система. Макар да беше голям файл / сървър за печат, разработчиците не пишат приложения за него и в крайна сметка – с Windows след като е натрупал силна опора – търсенето просто не беше там за продукта.

Тъй като покупката на Novell SUSE Linux на, разбира се, Novell е имал сървър платформа за разработчиците, които пишат приложения. Въпреки това, тъй като на Novell справочни услуги се движат по Linux, те решиха да се съсредоточат усилията си там, а не да разделят своите усилия между развиващите две операционни системи за сървъри. Както много от вас, ще ми липсва NetWare. Но аз ще продължа да работя с Novell, защото един от най-силните продукти на Novell, eDirectory, не ни напуска.

Е как няма Novell препоръчваме да се премине от NetWare към Линукс? Чрез Open Enterprise Server,. Този продукт има версия NetWare и Linux версия и можете да изберете ядрото, което искате да инсталирате, когато започнете инсталацията.

Сега изборът е пред вас като мрежов администратор. Да се ​​придържате с Novell и да проучи какво Linux може да предложи? Или искаш да се премести в Microsoft Active Directory и сървърната система Window операционната? Както се претегля опциите си, ето няколко точки да се вземат предвид:

1. Active Directory не е eDirectory на Windows. Инструментите за управление, са различни и цялостния дизайн е различен. Обучението е задължително за правилното Active Directory дизайн и подреждането сървър.

2. Windows 2003 е най-бързо да бъде заменен от Windows 2008. Колко различен ще бъде то и как ще си текущ трансфер умения?

3. А преминаването към Windows е смъквам и замени – винаги скъпо предложение. Помислете за лицензиране, консултантски разходи и разходите за хардуер.

4. Преминаване към 2 Netware OES може да означава, че можете да добавите OES 2 Linux сървъри, за да си дърво, докато подменяте хардуер. Това ви дава възможност да изпробват Linux без напълно извършване на миграцията.

5. По-голямата част от вашата мрежа администрация вероятно е съсредоточена около eDirectory. Същите инструментите, които използвате всеки ден – ConsoleOne, iManager, дори Novell Remote Manager – Ремонти на Linux платформа.

Каквото и да е решението, имайте предвид, че не е необходимо да се преустанови използването на други продукти на Novell, дори ако промените сървърни операционни системи. Novell е разработен от другите им продукти, за да се движат по платформа Windows. Имам клиенти, които са мигрирали към Active Directory, но са запазили GroupWise работи на Windows, тъй като миграцията към Exchange ще се оказаха твърде скъпи. ZENworks, както отдавна се използва в Active Directory среда. Долната линия е, че Novell е ви предоставя избор не, продавач на блокирането.

Copyright 2008, ъптайм netmanagement, вкл.