процесора за обработка на Бродуей в Nintendo Wii

С Sony и Microsoft, така ще IBM за микропроцесор в техните следващото поколение конзоли, защо Nintendo бъде забравен?

Компанията приближи IBM за нов процесор, както и, въпреки че неговото искане е напълно различен от този на Sony и Microsoft. Nintendo се търси нещо, чрез който дават AV малък размер, е лесен за производство и не е жаден за власт.

Това е съвсем различно предизвикателство за IBM от режещия ръб технологични изисквания, че редовно получава. Скоро, процесорът Broadway е роден.

Nintendo е пословично стояла настрана от обсъждане на подробности за това е хардуер, вероятно защото на колко зле я сравним с други следващото поколение конзоли като Sony PlayStation 3 и Xbox 360. И все пак, на оросяване детайли са успели да изтече времето.
С помощта на 90 нм процес производство, на Бродуей все пак успява да използва 20 процента по-малко енергия от процесора Gekko на Nintendo GameCube, която също е била проектирана от IBM.

С ядро ​​работи AV само 729 MHz, на Wii е едва бързо, колкото оригиналния Xbox, чийто процесор с честота 733 MHz в най-. На базата на силиций-изолатор мощност архитектурата на IBM, тя осигурява впечатляваща изчислителна мощ, без да отнема много енергия.

Някои технически спецификации са –

Той разполага с 90 нанометрова технология процес с ядро ​​мощност Architecture, специално модифициран за Wii платформата и IBM силиций върху изолатор (SOI) технология и обратно съвместим с процесора Gekko със скорост от 729 MHz и 32-битово цяло число, заедно с 64-битови числа с плаваща -точка (или 2 х 32-битов SIMD) 64 KB L1 кеш (32 KB инструкция + 32 кб данни) 256 KB L2 кеш 2.9 GFLOPS

Външната шина с ширина 64 бита с 243 MHz и 1,9 гигабайта в секунда трафик.